NFC Destekli Temassız Ödeme!

Merhaba,

Günümüzde mobil cihazlarımız yalnızca bir iletişim aracı olmaktan çıkıp adeta cüzdanımıza dönüştü. Artık her şeyi telefonlarımız üzerinden yapabildiğimiz bir dönemdeyiz. Bu nedenle, kullanıcı dostu arayüzü ve sunduğu finansal kolaylıklarla dikkat çeken Papara’nın, NFC desteğini sunarak bir adım daha ileri gitmesinin artık vakti geldiğini düşünüyorum.

Sağlıklı mutlu günler ve iyi çalışmalar dilerim.

1 Beğeni

Bu kadar uzun zamandır getirmemelerini şuna bağlıyorum. Aslında Apple Pay ve Google Pay gibi NFC ödeme sağlayan cüzdanlarla anlaşmak istediklerini düşünüyorum. Bunun en büyük kanıtı ise Sticker Card diye aratınca Google üzerinde çıkan sonuçta görülebiliyor.

Bu sayfanın içine girince Apple Pay ve Google Pay gözükmüyor ancak indexlerde var. Ancak bu tarz sistemler BDDK mevzuatlarına henüz uymadıklarından ülkemizde lisans alıp faaliyete geçemiyorlar. Zamanında burada da bu konudan bahsedilmişti. Apple tarafında ülkemizde NFC ile ödemeyi sağlayan Secure Element API’si de henüz açık olmadığından Papara iOS tarafına NFC ödeme desteğini getiremiyor. Bunun için de Papara Sticker çıkarıldı. Ancak Android tarafında HCE API’leri açık olduğu için bu tarafa Google Pay ile anlaşmaya gerek kalmadan getirebilirler. Bunda da sorun şurada. NFC için ortak bir altyapı olmadığından dolayı bu işi sıfırdan yapmak zorundalar. Bazı elektronik para kuruluşları bu özelliği sunabiliyor çünkü banka kökenliler ve halihazırda bankalarda kullandıkları altyapıları buralara taşıyabiliyorlar. Papara ise herhangi bir bankaya bağlı değil ve burada ciddi bir yazılımcı işgücü gerekiyor. Tabi ki yasal bir engel olmadığından dolayı (en azından öyle düşünüyorum çünkü bazı elektronik para kuruluşlarında var olan bir özellik) artık 2025 yılında NFC’yi getirmeleri şart. Çünkü yıllardır bunun üzerine çalışılıyor ve kullanıcılardan da bu özellikle ilgili çok fazla talep var. Kullanıcı kitlesi ağırlıklı olarak Z kuşağı ve teknolojiyi en çok kullanan kuşaklardan biri. Mesela QR ile para yatırma birçok elektronik para kuruluşunda olmayan bir özellik. Papara bunu getirebildiyse NFC ödeme desteğini de rahat getirebilir. Sticker kart çıktıktan sonra kendilerine mail attım ve bu özellik hakkında hala çalışmakta olduklarını söylediler. Yani Sticker kart seçenek olarak her zaman kalmalı ama Android telefonlar için NFC getirilmeli. Şahsen NFC’li bir Android telefon kullanıcısı olarak Sticker kart almayacağım ve NFC’nin gelmesini bekleyeceğim. Eski CEO geçen sene geleceğine dair söz vermişti ama 2025’in sonuna gelmemize rağmen hala ses seda yok. Kendilerine birçok kanaldan bildirdim hep beraber bir an önce gelmesi umuduyla. Ara ara da bildirmeye devam ediyorum.