Çoğu banka ve elektronik para kuruluşu isteğe bağlı olarak Troy logolu kart veriyor. Halihazırda BKM üyesi olan Papara’nın Troy logolu kart verebilmesi gerekiyor bence. Yerlilik konusunda hassasiyet sahibi biriyim bu yüzden Papara’da Troy logolu kart olmamasını eksiklik olarak gördüm. Yanlış bilmiyorsam Mastercard ve Visa gibi kart sağlayıcılar, kart çıkaran kuruluşlardan kart başına komisyon alıyor. Hem bu ücretlerin hem de finansal verilerimizin yurtdışına aktarılmasının bir nebze önüne geçilmesi açısından Troy logolu kart olması gerektiğini düşündüm.
@silindi Selam,
Düşüncelerini paylaştığın için teşekkür ederim,
Papara’da bir Troy üye kuruluşu. Kullanıcıların deneyimini en üst seviyeye çıkarmak için çalışmalar yapılıyor ve kullanıcıların yorum ve fikirlerini dikkate alındığına emin olabilirsin
Kartımızın altyapısını nasıl troy yapacağız peki
Merhaba @ertugrulturker01, Papara Topluluk’a hoş geldin!
Şu anda Troy altyapısı kullanan bir Papara Card sipariş etmen mümkün değil. Bu altyapıyı Paparalılar ile buluşturmak için çalışmalarımız devam ediyor.
Topluluk’a fikir, soru ve önerilerin ile katkı sağlamaya lütfen devam et!
Troy kart istiyoruzzzzzzzzzzzzzzzz
Dört gözle bekliyoruz…
Aylar önce açtığım başlığın canlanmasına epey şaşırdım ve sevindim. Umarım herkesi memnun edecek çözümler sunulur.
Gerçi çoğu e ticaret sitesi ve küçük işyerlerinde POS cihazı ve kart yerine EFT/FAST ile ödeme alınabiliyor. Bu yöntemle araya kart, POS cihazı ve (üye iş yeri için) vade gibi faktörler aradan çıkartılıp direkt hesaptan hesaba para aktarılabilir ve bu Papara’da ücretsiz. Esnaflar da POS komisyonu, vade gibi faktörleri atlatabilmek için EFT ile ödeme almaya yöneldiler.
Troy logolu kartlara artan talebin sebebine istinaden 65XX ile başlayan co-badged (arkasında Discover logosu bulunan) kart yerine 9792 ile başlayan Troy logolu Papara kartlar çıkarılsa daha anlamlı olacak.
Ama nihayetinde Troy logolu kart da olsa (Troy, MIR, RuPay gibi) yerel kartların arzı, üretimi ve kullanımı gibi standartların belirlenmesi de uluslararası kuruluşların (EMV) yükümlülüğünde. EMV de Mastercard ve VISA’nın ortaklığının bulunduğu bir kurum. Yani Mastercard ve VISA dolaylı yoldan da olsa para kazanmaya devam edecek.
Herkes içine sineni, gönlünden geçeni yapsın. Papara’nın da uygun olan en kısa zamanda Troy logolu kartları sunacağına inanıyorum. Her ne olursa olsun tercih son kullanıcının. Hassasiyetlerine bağlı olarak Troy logolu kartlara da geçiş yapabilirler, nakite yönelip kart kullanımını da azaltabilirler. Önemli olan insanların birbirine saygılı olduğu bir ortamı oluşturabilmek.
İyi günler.
Yazı için eline sağlık.
TROY ödeme sayfasında Papara da üye olarak görünüyor. Peki biz nerede ne zaman ve nasıl TROY özellikli Papara kullanacağız?
Çalışmalar devam ediyor ama yıl oldu 2024 Şubat neredeyse 1 yıldır bekliyoruz. Lütfen ciddi bir açıklama yapın. Açıkçası ben nakit harcamalarımı paparaya aktarmak istiyorum ama MasterCard olduğu için kullanmak istemiyorum.
Troy kart ile yurt dışı harcama gerçekleştirilemiyor deniyor. Şimdi Troy logolu kart çıksa ve temin edilse Youtube, Google play, AppStore, Playstation,Steam, Spotify gibi hizmetler yurt dışı olduğu için harcama yapılamayacak büyük bir ihtimallede cashback imkanından faydalanamaycak. Bunun için sistemlerinde bir düzenleme yapmak gerekir ki. Bu da yapmak isteseler bile sürecin uygum sağlaması zaman alacaktır diye düşünüyorum. Yanlışım veya eksiğim varsa kusura bakmayın. Hatta düzeltirseniz de sevinirim.
Merhaba,
Öncelikle Troy logolu kartlar ikiye ayrılıyor.
- 65 ile başlayan, arkasında Discover, Diner’s Club ve Pulse logoları bulunan, yurtdışında da kullanılabilen kartlar
- 9792 ile başlayan, arkasında herhangi bir logo bulunmayan ve yalnızca yurt içinde kullanılabilen kartlar
Aslında yerel kart şemalarında (bu bizde Troy olur) “yurt dışında kullanılamaz” şekline bir kaide yok. Şema ile kart kabul kuruluşu (pos hizmeti veren banka veya elektronik para kuruluşu) arasındaki anlaşmaya bağlı olarak yerel kartların faaliyette oldukları ülke dışında da kullanımı mümkün. Bu yüzden ülkemizdeki pos cihazları ve ATM’ler Unionpay (Çin), JCB (Japonya) ve MIR (Rusya) logolu kartlarla işlem yapabiliyor.
Geçtiğimiz Ekim ayından beri Troy logolu kartlara ciddi şekilde artan talebin sebebini hepimiz biliyoruz ki bu yüzden 9792 ile başlayan kartların piyasaya sürülmesini daha yerinde buluyorum.
Sizin dediğinize gelecek olursam aslında Steam dolar üzerinden satışa dönünce Troy logolu kartlarla işlemleri durdurdu. Türk lirası ile satış yaptığı dönemde Boacompra POS’u ile ödeme alıyor ve Troy logolu kartla işlem yapıyordu. Hatta Troy ile ödeme alanlara Aliexpress’i de örnek verebilirim.
Appstore, Spotify ve Playstation’daki ödeme işleyişini bilmediğimden yorum yapamıyorum ancak Google Play, AMEX, Mastercard ve VISA harici hiçbir kartı kabul etmiyor. 65 ile başlayan Troy logolu kartlar ile dünyanın en yaygın yerel kartları Unionpay ve JCB’yi bile.
Beni yerel kartlarla ilgili şaşırtan tek kurum ise Amazon. Amazon, Türkiye’de, Troy logolu kartlardan ödeme almıyor ama Mısır’da Meeza’dan (Mısır’ın yerel kartı), Hindistan’da RuPay’den (Hindistan’ın yerel kartı) ödeme alıyor. Bunu da Amazon’un çifte standardı olarak görüyorum.
Burada firmalar kadar Troy’un sahibi Bankalararası Kart Merkezi de hatalı. 2015 yılında faaliyete geçen Troy’u yeteri kadar geliştirip yaygınlaştıramadı. Temassız Troy (9792) kartlar bir türlü stabil olamayıp birçok POS cihazında hata veriyor veya işlem yapmıyor mesela. Troy logolu kredi kartları taksit, ek taksit, artı taksit veya çiftçilere yönelik uygulamalar desteği bakımından da sorunlu. 65 ile başlayan Troy kartlar nispeten daha sağlıklı ama onda da yabancı ortaklığı olduğundan Troy logolu kart talep edenler tarafından tercih edileceğini sanmıyorum.
Umarım yeteri düzeyde açıklayıcı olmuştur.
Ne kadar zaman oldu Troy ödeme sistemei gelmedi çok büyük bi eksik…
Merhaba, bir süre Troy kullanmış birisi olarak yorum yapmak istiyorum.
Troy, discover altyapısını kullanıyor yani yerli falan değil öncelikle.
Online platformların %40’ında geçersiz. Google’da bile geçmiyor kart.
Ayrıca 3D güvenlik sistemi yok gibi. Çoğu zaman kod gelmeden çekiyor ödemeyi, hatta kartı internete kapatsaniz bile ödeme çektiği oluyor.
Altyapı olarak güzel değil, kullanışlı değil, hani o MasterCard güvenilirliğini vermiyor. Herhangi bir yerde kasada kalma riskiniz çok yüksek.